Spring til indhold

Tidligere billedskoleelev går på talenthold: ”Jeg drømmer om Kunstakademiet”

Nikolina på 17 år drømmer om at blive optaget på en videregående uddannelse i billedkunst. Første skridt er et forløb på Kunstcubators talenthold.

En fremtid som kunstner. Det er Nikolinas største ønske. Fuld af forhåbninger besluttede Nikolina sig derfor sidste år for at søge ind på på Kunstcubator; et 3-årigt billedkunstforløb for unge talenter:

”Lige da jeg hørte om talentholdet på Kunstcubator, turde jeg ikke at søge ind. Men så gik det op for mig, at der ikke kunne ske noget dårligt ved at sende en ansøgning. Kun gode ting,” fortæller hun om sine tanker, inden hun sendte billeder af sine værker til bedømmelse.

 

Om Kunstcubator

  • Kunstcubator er et talentudviklingsprogram for unge mellem 15 og 25 år i Gentofte, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk og Rudersdal Kommune.
  • Undervisningen foregår hver onsdag kl. 18.00-21.00 i Hellerup. De resterende dage er der adgang til værksted og atalierplads i Byens Hus.
  • Talenterne modtager undervisning i forskellige former for kunstarter med fokus på samtidskunst.
  • Der er en egenbetaling på 750 kr. to gange årligt.
  • For at blive optaget skal du sende en ansøgning samt billeder af syv egne værker.
  • Læs mere om Kunstcubator og om ansøgningen på Kulturskolernes hjemmeside.

Fra Rudersdal Billedskole til Kunstcubator

Nikolinas interesse for det kreative startede allerede, da hun var helt lille. Som 9-årig startede hun på Rudersdal Billedskole, hvor hun modtog undervisning i flere år, kun afbrudt af en enkelt pause undervejs, hvor hun måtte fokusere på skolen.

Hun nød at være på billedskolen, hvor hun fik vejledning af den professionelle kunstner Ginny Page. Og hun fik tid til at udvikle sig indenfor sine yndlingsdiscipliner i billedkunst: tegning og maleri:

”Jeg tror ikke, at jeg havde udviklet mig så meget, hvis jeg ikke havde meldt mig til billedkunst, hvor jeg kunne sætte tid af til at tegne og male. Jeg havde så travlt med alt muligt andet også,” fortæller Nikolina.

De mange timer med blyanten i hånden bar frugt, da hun i sommeren 2022 blev optaget på Kunstcubators talenthold. Og det viste sig at blive begyndelsen på en rejse med både udfordringer, succesoplevelser og nye venskaber. En rejse, der skal ruste hende til at få sin største drøm til at gå i opfyldelse.

 

Du skal turde at rode

Nikolina har altid været meget perfektionistisk. En egenskab, hun selv har et ambivalent forhold til:

"Jeg kan godt lide at sidde med de helt små detaljer. Selvom det også kan være angstprovokerende. Laver du en mikrofejl, så kommer det ikke til at ligne det, du vil have det til,” fortæller hun.

Og netop Nikolinas perfektionisme blev udfordret af underviserne på Kunstcubator:

”Jeg har lært, at jeg gerne må rode mere med min kunst. Tidligere havde jeg svært ved at slappe af i processen. Jeg ville have det perfekt. Og kunst er mange ting, men det er i hvert fald ikke perfekt,” fortæller hun og griner.

Nikolina udfordrede derfor sig selv i sit seneste værk 'Childhood'. Her brugte hun nemlig kun tre timer på at male et stort selvportræt. Et selvportræt, hvor hun ifølge underviserne ikke måtte male sig selv:

”Jeg prøvede at portrættere barndommen. Det bestod i at putte en masse klatter på et lærred med de vildeste påskefarver. Jeg gik rundt på værket med mine fødder og hænder. Og jeg klistrede ting fra min barndom på; kunstværker, jeg havde lavet som lille, hårspænder og perleplader,” siger den unge billedkunstner.

Og selvom det var unaturligt for Nikolina at bruge så kort tid på så stort et maleri, er kunstværket endt med at blive et af hendes yndlingsværker:

”Da jeg var færdig med det, var jeg rigtig glad for det. Jeg har aldrig været glad for noget, jeg syntes var meget rodet. Men det her kunne jeg godt lide. For jeg kunne selv mærke noget i det. Det var mig i kunstværket,” fortæller Nikolina.

Nikolinas seneste værk 'Childhood'
Tegning lavet af Nikolina

Relationer gør drømme til virkelighed

Nikolina modtager sammen med resten af talentholdet undervisning hver onsdag. I øjeblikket får de hver uge besøg af en ny kunstner, som viser sine værker frem og lærer talenteleverne, hvordan de hver især kan udvikle sig.

Forløbet er Nikolinas favorit indtil videre:

”Det er så fedt at møde kunstnere, som allerede er en del af branchen. Hvis du vil noget med din kunst er relationer meget vigtige. Og det får vi her. Kunstnerne kan hjælpe os fremover. De giver os tips, som vi kan bruge til at søge ind på en kunstnerisk uddannelse. Og vi kan komme i lære hos dem senere,” siger Nikolina.

Men det er ikke kun relationerne til de etablerede kunstnere, der er værdifulde for Nikolina:

”Vi er et rigtig godt hold. Jeg har fået nogle af mine bedste venner her. Her har jeg mødt andre, som vil det samme som mig. Jeg har endda mødt en af mine bedste veninder her. Hun er nærmest den samme person som mig, så det er virkelig fedt og også lidt underligt,” fortæller hun og griner.

Nikolinas bedste råd til andre unge, som har lyst til at gå på Kunstcubator er simpelt:

”Bare søg ind. Der kan kun komme virkelig gode ting ud af det,” siger hun, imens hun smiler stort.